Pasca cu smantana

  • Timp de preparare
    1 ora si 20 de minute
  • Complexitate
    Redusa
  • Numar de Portii
    18
  • Vizualizari
    410

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 8 galbenusuri
  • coaja de lamaie
  • 1 cana de lapte dulce
  • 300 g zahar
  • 200 g unt (pentru aluat)
  • 1 l de smatana
  • 3 galbenusuri
  • vanilie
  • coaja de lamaie
  • 100 g stafide
  • sare
  • 300 g de zahar tos (pentru umplutura)

Mod de Preparare

Se framanta un aluat de cozonac care se lasa la dospit doua ore, apoi se imparte in doua sau trei parti si se intinde fiecare bucata de aluat ca un sul. Cu acest sul se face o coroana in jurul unei cratite unse cu unt, iar in mijlocul cratitei se pune o parte de umplutura, ceva mai inalta decat aluatul. Cratita se introduce in cuptorul cald si se coace ca orice cozonac. Dintr-un kilogram de faina se fac 3-4 pasti cu smantana sau cu orice alt fel de umplutura.
Smantana se scurge, cat creste aluatul, printr-un tifon curat, pus in doua, pe fundul unei site obisnuite. Peste tifon se pune smantana si se lasa sa se scurga zerul. Se rastoarna intr-un castron adanc, se amesteca usor cu zaharul, stafidele, coaja de lamaie, eventual cateva fructe confiate, daca lamaia lipeseste, cu vanilie si galbenusurile frecate separat. Amestecul se imparte in trei sau patru parti, dupa cat aluat avem. Cand aluatul s-a rumenit, pasca este coapta. Se raceste o jumatate de ora in forma, apoi se pune peste gura cratitei o farfurie mare, se intoarce cratita si se lasa sa cada continutul. Se pune o alta farfurie peste farfuria pe care s-a scos pasca, se intoarce si se lasa alaturi de cozonaci sa se raceasca.